* Translation *

23 December 2015

Jam Gadang

[Klik untuk pembesaran imej]


Syukur pada Tuhan, pada penghujung Syawal 1436H (Ogos 2015) yang lalu, aku dan beberapa orang rakan kayuhan telah berpeluang untuk berkembara basikal di beberapa kawasan sekitar Sumatera Barat, Indonesia.

Kami mulai pengembaraan kami di Kelok 9, memasuki Lembah Harau, melalui Payakumbuh sehingga ke Bukit Tinggi, dimana kumpulan kami ini kemudiannya berpecah kepada dua. Separuh dari peserta pulang ke tanahair, manakala separuh lagi menyambung perjalanan menuju ke Danau Maninjau. Bukit Tinggi ini menjadi titik pemisah perjalanan antara kedua kumpulan.

Salah satu dari tarikan pengunjung ke Bukit Tinggi adalah Jam Gadang. 'Gadang' dalam bahasa Minangkabau bererti besar. Kami tiba di sini pada petang Ahad, dimana merupakan hari cuti (hari libur dalam bahasa Indonesia). Pelbagai aktiviti dapat kami saksikan seperti bersantai bersama ahli keluarga, rakan mahupun pasangan kekasih; terdapat juga penjualan cenderahati, penjualan makanan dan minuman, perkhidmatan mengambil gambar dan mencetak samada gambar biasa ataupun diletakkan dalam kerangka (frame). Yang pastinya, individu menjual peralatan membuat 'belon buih' menggunakan sabun menjadi tarikan utama buat kanak - kanak. Di satu sudut sebelah sini, terdapat penjual ubat yang menggunakan persembahan ular untuk menarik perhatian pengunjung.

Ada satu perkara, yang aku rasa mungkin kebanyakan yang pernah mengunjungi tempat ini tidak perasan andai ianya tidak diperhatikan betul - betul. Jom aku kongsikan imej zoom in dari gambar sama seperti di atas.


[Klik untuk pembesaran imej]

Cuba kalian perhatikan betul - betul pada angka 4 itu. Bukankah sepatutnya angka 4 sama dengan IV, dan bukannya IIII ?? Haaa, jika kalian tidak perasan maksudnya di lain kali kena berkunjung lagi ke sini hahaha ...

Untuk sejarah Jam Gadang ini, kalian bolehlah membacanya di sini (bahasa Indonesia), di sini (bahasa Inggeris), di sini (bahasa Jawa),atau di sini (bahasa Minangkabau) hehehe ...

#malastaip #jarilenguh

Kbaiii ...

Nota:
Rakaman video pengalaman petang hujung minggu di Jam Gadang boleh ditonton di sini.

4 comments:

Dr Singa said...

saya perasan....


uih..
update blog aaa

SuzieLAWAti said...

dia update blog lah...

Azizan Zolkipli said...

@SuzieLAWAti: Terima kasih adek atas kesudian menyinggah ( :

Azizan Zolkipli said...

@Dr Singa: Maaf tak perasan akak punya komen. Hehehe ...