* Translation *

19 June 2011

GraffitiGraffiti ...

Graffiti (kata asal: graffito) adalah nama untuk imej tulisan terconteng, dicat atau penandaan ke atas harta benda. Grafitti merupakan sebarang jenis penandaan awam yang muncul dalam bentuk perkataan yang ditulis mudah untuk menghuraikan lukisan dinding. Grafiti telah wujud sejak zaman purba, di zaman Greece Purba dan Empayar Rom lagi.
 
Pada zaman moden, cat, khususnya semburan, dan penanda pena (marker pen) telah menjadi bahan graffiti yang paling biasa digunakan. Di kebanyakan negara, penandaan atau lukisan tanpa kebenaran pemilik hartanah dianggap penodaan (vandalisma) dan yang merupakan satu jenayah yang boleh dihukum. Kadang-kadang graffiti meluahkan mesej sosial serta politik dan genre seluruh ungkapan seni berdasarkan gaya graffiti semburan cat. Bagi sesetengah orang, ia adalah satu bentuk seni yang layak dipamerkan dalam galeri dan pameran; kepada orang lain adalah semata-mata vandalisme. Grafiti telah berkembang kepada kewujudan budaya pop sering dengan muzik hip hop bawah tanah (hip hop underground), b-boying (B-Boy), dan gaya hidup yang kekal tersembunyi daripada orang ramai. Grafiti boleh digunakan sebagai isyarat geng untuk menandakan kawasan atau untuk berkhidmat sebagai penunjuk atau 'tag' untuk aktiviti kumpulan berkaitan.

Kontroversi yang mengelilingi graffiti terus mewujudkan perselisihan pendapat di kalangan pihak berkuasa tempatan dan graffitists yang ingin memaparkan dan menghargai karya - karya seni mereka. Terdapat banyak jenis dan gaya grafiti dan ia adalah satu bentuk seni yang pesat membangun di mana nilainya dipertandingkan, mahupun dicerca oleh pihak berkuasa atau warga setempat.

Sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Graffiti
 
Nota:
Graffiti yang wujud di tembok taman permainan seksyen 20, Shah Alam, Selangor.
 

No comments: