* Translation *

24 October 2016

Eiffel I'm in love !

Klik pada imej ini untuk melihat gambar lebih besar

Eiffel I'm in love ? Takdelah ... Itu kan cuma tajuk sebuah filem dari negara jiran kita. Klik sini untuk membaca info selanjutnya mengenai filem itu. Sengaja aku gunakan tajuk ini, kononnya nanti senang nak dapat hits ke laman web aku ni hahahahaha ... #gelakjahat

Sebenarnya ini cuma replika Eiffel Tower (maaf, tidak tahu berskala apa) yang terletak di kawasan perumahan baru dibangunkan, Eco Sanctuary, Rimbayu, dalam mukim Teluk Panglima Garang, Selangor. Terlihat di dalam laman sosial perkongsian beberapa rakan kayuhan yang berfoto kenangan di situ, mengakibatkan saya berasa ingin juga kesana.

Pagi Sabtu itu saya mulakan dengan bersarapan pagi menu roti telur bersama kopi o panas di sebuah warung tepi jalan berhampiran kejiranan tempat tinggal saya. Selesai bersarapan, saya berkayuh berseorangan dari seksyen 24 melalui Lebuhraya Kemuning - Shah Alam (LAKSA) memasuki Kota Kemuning seterusnya tiba di Eco Santuary, Rimbayu. 

Tidak sukar mencari lokasi ini walaupun hanya dengan bertanyakan secara am pada rakan-rakan mahupun sekadar melihat foto-foto mereka. Lokasi ini berhampiran sebuah bulatan besar. Dah sampai kesitu, pandai-pandai lah ya hendak posing bagaimana gaya sekalipun.

Tidak membawa kamera bersama tripod, malahan telefon bimbit pula tiada fungsi auto - timer membuatkan saya sekadar mengambil gambar seperti di atas. Terdapat sebuah papantanda besar bertulis Eco Santuary di latar belakangnya, jika tidak kena pada sudut pengambilan foto, nanti akan kantoi lah pula tidak semacam berada di Perancis hehehe ...

OK, habis cerita pasal Eiffel Tower mini kat negara kita ni. Sama-sama kita ketahui fakta tentang Eiffel Tower yang terletak di France ini yang saya kutip dari pelbagai sumber.


Eiffel Tower

Alamat: Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris, France

Koordinat48.858222, 2.2945

Harga tiket masuk*

- kemasukan dengan lif, sehingga ke tingkat dua: 11.00 Euro bagi dewasa; 8.50 Euro bagi yang berusia 12 - 24 tahun; 4.00 Euro bagi yang berumur 4 - 11 tahun, golongan OKU dan pengganggur warga Perancis (diistilahkan sebagai French job seeker)

- kemasukan dengan lif, sehingga tingkat paling atas: 17.00 Euro bagi dewasa; 14.50 Euro bagi yang berusia 12 - 24 tahun; 8.00 Euro bagi yang berumur 4 - 11 tahun, golongan OKU dan pengganggur warga Perancis.

- kemasukan dengan tangga, sehingga ke tingkat dua: 7.00 Euro bagi dewasa; 5.00 bagi yang berusia 12 - 24 tahun; 3.00 Euro bagi yang berumur 4 - 11 tahun, golongan OKU dan pengganggur warga Perancis.

* Harga tiket di atas adalah pada Oktober 2016 dan benar pada masa artikel ini ditulis. Sumber rujukan dari La Tour Eiffel.

Apa yang perlu kita tahu:

- Ketinggian: 324 meter (1,063 kaki), sama tinggi dengan bangunan 81 tingkat.

- Selama 41 tahun, dari tahun 1889 hingga 1930, Eiffel Tower pernah menjadi struktur buatan manusia yang tertinggi di dunia.

- Lokasi tarikan pelancong masuk berbayar yang paling kerap dilawati dalam dunia.

- Direkabentuk oleh salah seorang jurutera terhebat Perancis abad ke 19, Gustave Eiffel, sebagai mercutanda masuk ke acara Paris Universal Exhibition, juga sebagai tanda ulangtahun jubli emas Revolusi Perancis (1789).

- Pada asalnya dibina untuk berjangkamasa 20 tahun dan sepatutnya struktur itu dibuka pada tahun 1909. Apabila ianya telah menjadi sebagai satu mercutanda, pihak perbandaran Paris membuat keputusan untuk tidak membukanya, satu keputusan yang sememangnya tidak perlu dikesali.

- Eiffel Tower dibuat menggunakan 7,300 tan besi tempa (wrought iron). Penambahan lif, kedai dan antena komunikasi menjadikan jumlah beratnya lebih kurang 10,100 tan. Besi tempa diperhalusi di dalam oven khas dipanggil a reflector oven, dari besi tuang (cast iron) dan sanga dioksidakan (oxidising slag). Teknik ini dicipta pada awal abad ke 19 di England, sebelum ianya digunakan ke seluruh Eropah.

- Dalam keadaan angin kuat, bahagian paling atas Eiffel Tower boleh berhayun sehingga 9 sentimeter, atau 3.5 inci (magnitud direkodkan pada tahun 1999). 

- Eiffel Tower dicat semula setiap tujun tahun. Operasi pengecatan terakhir ialah pada Disember 2010. Keterangan mengenai proses mengecat Eiffel Tower boleh dibaca di sini.

- Nama-nama yang ditulis pada Eiffel Tower adalah 72 orang saintis dari pelbagai lapangan. Senarai nama-nama saintis itu boleh dirujuk di sini.

- Pada 26hb Mei 1889, sebuah lif dipasang pada Eiffel Tower bertujuan untuk kegunaan pelawat. Semua lif mulai beroperasi bermula pada tarikh 16hb Jun 1889. Walaupun telah mengalami beberapa pengubahan, dua lif asal masih beroperasi sehingga kini. Pengkisahan mengenai lif boleh dibaca di sini.

- Kos pembinaan Eiffel Tower menelan belanja sebanyak 7,800,000.00 emas Francs (1889)

Sekian.

Nota: Tulisan berwarna biru boleh diklik untuk bacaan lanjut.

2 comments:

Khai said...

Haha. Tak pernah tau pun pasal Eiffel Tower tu! Nampak macam real pulak tu.

Azizan Zolkipli said...

@Khai: Takpe, tak tau tidak mengapa. Inilah fungsi blog untuk memberitahu hehehe ... P/s: Maaf naaa, lambat benor balas komen kamu ni *ngeee ...