* Translation *

04 April 2012

Pangkin


Berehat di atas pangkin ketika kembara berbasikal kami ke Pulau Carey
[Klik untuk pembesaran imej] 


Pangkin
Tempat berbaring.
Sumber: DBP

Tempat tidur, pertiduran, kamar tidur.
Sumber: Artikata.com

Objek berempat kaki dan rendah sikit daripada meja, selalunya diletakkan dibawah pokok sebagai tempat berehat.
Sumber: Halaqah.net

Dalam Bahasa Inggeris, dikenali sebagai bunk bed atau juga platform
 

14 comments:

Telor Power said...

melepak2 di bawah pangkin mmg best.

gadisBunga said...

ni trip yang baru baru ni punye ke?

Azizan Zolkipli said...

* Telor Power: lebih2 lagi, kalau suasana redup, berangin dan perut baru lepas makan hehehe ...

Azizan Zolkipli said...

* gadisBunga: Yup, segar lagi dari jalanan. untuk tengok lebih banyak, sila lihat di album dalam Facebook OK ( :

CiKPuaNLawA said...

selamat malam pakcik...

dapat pisang goreng panas2... air kopi... ade pulak angin sepoi2 bahasa...

syok tuuu....

agak2 klu cendol keladi + jagung sesuai tak... ihiksss...

CiKPuaNLawA said...

selamat pagi pakcik...

semalam saya komen via cik epal...

tak pasti berjaya ke tak....

ataupon pakcik yg tak approve..(sedeh...)

lebih kurang gini bunyik saya commen tu yee..

kalau dapat pisang gereng panas..air kopi ..dengan angin sepoi2 bahasa...

syokkk...

klu ganti dengan cendol keladi + jagung sedap tak...

hehehe...

dapat tak komen tu...?

DrSinga said...

chopp...
ada apa best di Pulau Carey

saya tak de fesbukkk :P

Azizan Zolkipli said...

CiKPuaNLawA: Selamat tengahari ! uishhh, awatnya hang hantaq komen sampai 2 kali huhuhu ... cheq lambat sikit aje buat comment moderation pun huhuhu ...

ahaaa, pisang goreng panas bersama kopi o kaw memang menu sesuai dinikmati di pangkin yang redup hehehe ...

cendol keladi + jagung ? Aikkk, itu macam tiru menu feveret Pakcik di Cendol Durian Borhan Bt. 2 Jalan Kuala Selangor - Tanjung Karang je hahahaha ...

Azizan Zolkipli said...

DrSinga: Laaaa kak Lion ni, daftar lah satu akaun Facebook pastu add saya ekk ( :

by the way, pulau Carey ni mostly banyak kelapa sawit. di penghujungnya ada pantai yang pasirnya tak lah berapa panjang sangat. dan paling best, di celah hutan kelapa sawit tu ada perkampungan orang asli kaum Mah Meri. yang mana terkenal dengan hasil tangan ukiran kayunya ...

CiKPuaNLawA said...

dr kiut.. klu pegi pulau carey jgn lupa roger saya okeee... nak itut... saya lom pegi lg...

CiKPuaNLawA said...

pakcik.. hari tu saya comment kat member x lepas kot..
tu yg commen lg...
saje je nyemak2 kan blog pakcik... lalalaaa...

Azizan Zolkipli said...

CiKPuaNLawa: Nak ikut kak Lion juga !! Oooo, nak semakkan blog Pakcik ekk ? Sila lah, sila lah ... Lalalalalala ...

DrSinga said...

macam best je..
boleh melawat kampung Mah Meri tu eh?
macam nak terjah je..

Azizan Zolkipli said...

DrSinga: Boleh je kak Lion ! Tapi yang dalam gambar ni bukan di kampung orang asli, tapi di kedai makan tepi jalan. saya dah email akak bagikan peta ke Pulau Carey tu ...