* Translation *

24 February 2012

Album cover


[Click for enlarged image. Image used is for illustration only]

Album cover
An album cover is the front of the packaging of a commercially released audio recording product, or album. 

The term can refer to either the printed cardboard covers typically used to package sets of 10" and 12" 78 rpm records, single and sets of 12" LPs, sets of 45 rpm records (either in several connected sleeves or a box), or the front-facing panel of a CD package, and, increasingly, the primary image accompanying a digital download of the album, or of its individual tracks.

In addition, in the case of all types of records, it also serves as part of the protective sleeve.

Source: Wikipedia.

12 comments:

gadisBunga said...

tu gambo tu buleh buat album cover dah tuh. ;D

*pakcik, sekarang ni punye words verification sungguh mencabar mata saya yang tak berapa nak clear nih. :D

Azizan Zolkipli said...

gadisBunga: itulah, ada rakan kayuhan dari selatan tanahair yang kata gambar ni lebih kurang macam kulit album grup Metallica hahaha ...

ouucchhhh, iye ke ? camni kena kensel word verification tu lah ... sebenarnya Pakcik pun perasan yang sama bila reply pada blog orang lain, udah macam ujian IQ + mata pulak hehehe ...

gadisBunga said...

terima kasih pakcik kerana sudi meremove words verification itu. kat blog saya yg lagi satu pun mcm tu rupanya. kalau takde yg bagitau saya pun tak tau. :D

Azizan Zolkipli said...

gadisBunga: Sama2 ... sekarang dah boleh komen dengan 'hepi' kan hehehe ...

Telor Power said...

mcm band dari jepon pun ada gaya nya nie

Azizan Zolkipli said...

Telor Power: Band Jepun takpe, jangan kamu kata macam grup K-Pop udah ahakssss ...

Telor Power said...

hahaha sebenarnya mmg nak cakap mcm k-pop walau pun tiada, tapi tak sampai hati kehkehkehk

Azizan Zolkipli said...

Telor Power: Chaiiiiiittttt ! how dare you ! hahahaha ...

Telor Power said...

hahaha....

Azizan Zolkipli said...

aduhhhh, sabor ajelah : p

DrSinga said...

yess.....
tak ada word verification lagi...
baru perasan


rasa-rasanya... apa gak boleh letak nama band k-pop-tak-sampai hati-nak cakap ni...
' basikal tua' ..? :)

Azizan Zolkipli said...

DrSinga: Yeayyyy ... harapnya dengan tiada lagi word verification tu, akan menggalakkan lebih ramai lagi orang komen hehehe ...

macam tak berapa kena aje nama band tu, sebab takde sorang pun dari kami yang guna 'basikal tua'. takpe, selamat mencuba lagi berikan nama yang lebih mantopppp ( :