* Translation *

01 June 2012

Janggal


[Klik untuk pembesaran imej]

Gambar ini diambil di kawasan Teluk Panglima Garang, perkarangan rumah kak Tun Teja pada 12hb Mei 2012 lalu. Ketika itu kami berempat [termasuk Adnan (dua dari kiri) & Abd Salam (dua dari kanan)] hendak memulakan perjalanan kembara berbasikal bagi misi mencari ladang penanaman teh tanah rendah di Bukit Cheeding, Selangor.

Seperti biasa, foto grup adalah penting bagi merakamkan kenangan perjalanan, dengan kemudahan tripod serta kamera yang disetkan pada aturan masa (self timer), detik-detik itu dapat diabadikan untuk tatapan di masa hadapan.

Ketika saya memuatnaik (upload) gambar ini di laman sosial Facebook, seorang kenalan menyuruh saya meneka kejanggalan pada gambar tersebut. Tanpa berfikir panjang, saya menjawab soalan beliau iaitu satunya kepelikjanggalan pada gambar tersebut ialah hanya seorang individu yang duduk manakala yang lainnya berdiri pada basikal masing-masing. "Kurang tepat", jawabnya ...

Beliau seterusnya menjawab, jawapan paling tepat ialah hanya satu basikal yang dipasangkan dengan tongkat manakala basikal yang lain 'bebas - tongkat' ! Ahaaa, jawapan itu sangat tepat dalam konteks hobi berbasikal. Dalam dunia berbasikal, memasang tongkat pada basikal dilihat tidak cool, lebih-lebih lagi jika ianya dipasangkan pada sebuah road bike. Tetapi saya yakin, ada juga rakan-rakan kayuhan di luar sana yang tidak mempedulikan mengenai ini, cuma memekakkan telinga mereka dan terus sahaja berkayuh. Salute kepada anda !

Basikal saya, jenis touring serta tidak tertakluk kepada terma dan syarat pemasangan tongkat hahahaha ...

Janggal 
Bersinonim dengan canggung, pelik, kekok, kaku, tidak sedap, tidak sesuai, tidak selaras, sumbang atau segok. [Sumber: DBP]

10 comments:

CiKPuaNLawA said...

suka hamek gambo canggitu kansss..

Azizan Zolkipli said...

@CiKPuaNLawA: Nak buat camna, tulang belakang lembut kui kui kui kui ...

apip.embi said...

BIla ler L355 ON3 C4R nak pakai double stand

Azizan Zolkipli said...

@apip.embi: Basikal saya ni tak sesuai guna double stand, dah dicuba tapi sangkut pada rantai ...

Anonymous said...

Well said... Syabaz. LIKE.

Azizan Zolkipli said...

@Anonymous: Who ever you are. Thanks ya ...

DrSinga said...

apesal diaaa je yang first komen tiap-tiap hariii...!!
:P
heheheheeeeeee

Azizan Zolkipli said...

@DrSinga: 'kimia' dia kuat kot, tau aje bila masa saya nak update blog ni hahaha ...

Telor Power said...

owh....tapi tak salah kalau ada tongkat.

Azizan Zolkipli said...

@TelorPower: Yup memang tak salah pun ... Cuma ada perspektif di kalangan basikalis lain je ...