* Translation *

22 March 2012

Gerai


Gerai menjual mentarang di Sungai Leman, Sekinchan, Selangor
[Klik untuk pembesaran imej]

Gerai
Kedai kecil tempat menjual makanan dan minuman, barang-barang permainan, dan lain-lain.
Bersamaan dengan warung, bangsal, lepau, kedai kecil, pondok atau balai-balai.
[Sumber: DBP]

Stall/stôl/
A stand, booth, or compartment for the sale of goods in a market or large covered area
[Source: Google]

A booth, cubicle, or stand used by a vendor, as at a market.

A booth or stand in which merchandise is displayed for sale, or in which some business is carried on (sometimes used in combination)
[Source: Dictionary.com]

17 comments:

CiKPuaNLawA said...

selamat pagi pakcik....
mentarang tu rebus dengan selabu bawang..sehelai daun kunyit dan sebatang serai...sedap...cicah pulak dengan kicap lada....perghhh...
tapi kena hati2 masa mengopek... takut dilukai....
hehehe..

Azizan Zolkipli said...

CiKPuaNLawA: Selamat siang ... perghhh, kamu buat Pakcik menelan air liur lah pagi ni ahakksss ... kalau takut dilukai, jangan berumah di tepi pantai. ooopppssss, tak relevan ni hahaha ... minta tolong aje makcik Faridah kat gerai ni kopekkan, gerenti kuku tak patah punya hihihi ...

Abu Luqman said...

singgah ye

Martika Diyana said...

Assalammualaikum pakcik ku sayang :)

jauh dah pakcik berjalan dengan basikal kan.. ade terdetik jeles di hati di atas kesungguhan n kemampuan pakcik...

nak2 menyinggah2 kekedai comel2 mcm nih kan. bese kalau nek kete, kekedai mcm nih mesti terlepas. lepas tu kalau terlepas, "hmmm takpe laa... lenkali je.." ahahaha...

Travel&Food Lovers said...

wak jan...

terima kasih sbb slalu singgah n tinggalkan komen kt rumah sy...

sy masih berkira2 utk kayuh basikal ni...tp basikalnya, nggak ada lg sih...

Azizan Zolkipli said...

* Abu Luqman: sila, sila ...

* Martika Diyana: Waalaikumussalam my dearest. belum cukup jauh lagi tu kalau ada rezeki akan cuba mengembara jauh lagi kot ... betul, betul ! kalau berkereta, tak mandang pun nak renti. lebih2 lagi kalau ia berada dalam haluan kita nak balik kampung, kalau boleh tu nak cepat sampai aje ke kekampung takde singgah mana2 pun ...

Travel & Food Lovers: Sama2, takde masalah. saya pun kalau ada masa, barulah berkesempatan jengah blog rakan2 travel ni. kena ada basikal dulu lah, baru boleh berkayuh hehehe ...

gadisBunga said...

saya ni kalau ke belah2 sana mesti kete jadi kekura sebab nak intai mentarang!

gadisBunga said...

oh. satu lagi.

saya pun penah amik gambo faridah mentarang bakar tu. tapi tak penah publish dalam blog lagi. :D

Azizan Zolkipli said...

*gadisBunga: kereta jadi perlahan macam 'kekura' takpe, asal jangan langgar orang kampung udah ekekeke ...

Jimmy said...

tumpang tanya...mentarang tu rupa dia cam mana...mungkin kat tmpt saya di Johor orang panggil nama lain.

DrSinga said...

TESTING...

Azizan Zolkipli said...

Jimmy: Di pengkisahan ini [http://basikaltouring.blogspot.com/2011/08/kayuhan-balik-kampung-bahagian-1.html] ada dimuatkan gambar2 mentarang & menu masakannya ...

Azizan Zolkipli said...

DrSinga: "testing, one, two, three ... ujian suara, ujian suara ( :

Telor Power said...

hahahaha lama tak rasa mentarang .
ala paling best aku buat adalah mentarang bakar. sgt2 suka

Martika Diyana said...

huhu... jadinye, ini antara kebaikan2 la kan neh beskal heee :)

Azizan Zolkipli said...

Telor Power: Sama lah kita, Wakjan pun dah lama tak pekena mentarang juga ...

Wakjan OK aje, bakar ke rebus ke masak tumis ke goreng tepung atau tumis. semua belasah aje hehehe ...

Azizan Zolkipli said...

Martika Diyana: Yup, dan ini antara sebahagian dari keseronokan berbasikal ...