* Translation *

07 March 2012

Surut


Keadaan air surut di Selat Melaka [Klik untuk pembesaran imej]

Surut
Keadaan air yang paling rendah atau kering (laut atau sungai)
[Sumber: DBP]

Low tide
The state of the tide when at its lowest level.
Synonyms: ebb - low water - ebb tide - reflux
[Source: Google]

The tide at its lowest level at a particular time and place. The lowest tides reached under normal meteorological conditions (the spring tides) take place when the Moon and Sun are directly aligned with respect to Earth. Low tides are less extreme when the Moon and Sun are at right angles (the neap tides). Storms and other meteorological conditions can greatly affect the height of the tides as well.

 Puisi Melayu
 Air pasang surut ke hulu,
Menemui baung mati terlentang;
Sudah dibawa buah mengkudu,
Si baju gadung ku ikut pulang.

Peribahasa Melayu
Air surut kapar hilir bersama,
air pasang ia tersangkut.

Maksud:
Di dalam usaha yang tidak menguntungkan, diajak bersama-sama
dan apabila usaha itu berhasil, ditinggalkan.

12 comments:

CiKPuaNLawA said...

selamat tengahari pakcik....

selat melaka mana ni ....

air pasang dalam SURUT pukul 5..
nyonya bangun pagi siram pokok bunga..

Azizan Zolkipli said...

CiKPuaNLawA: selamat siang ! alaaa, selat Melaka yang belakang rumah kamu tu hehehe ... ini area pertengahan antara Bagan Tengkorak ke Sekinchan, tapi dah nak menghampiri Sekinchan pun ... ada jeti yang sungguh menarik kat situ, malangnya tidak boleh didatangi dengan berkenderaan selain motor/basikal mahupun berjalan kaki sahaja ...

CiKPuaNLawA said...

ala pakcik..lokasi sebenar plezz..plezzz...

datang berenang jer nnti...

Azizan Zolkipli said...

CiKPuaNLawA: Alaaaa cik puan, lokasi tu takde dalam Google Maps aaa. dalam peta GPS, kena lalu Jalan Rezab Haji Kadir ke apa Kadir lah lupa lah pula.

seriously, memang takde akses ke situ kalau dengan kereta, hanya boleh bermotorsikal atau berbasikal sahaja. semak samun pulak tu, Pakcik masa tengah kayuh tu tiba2 ada anak ular king cobra lintas dari kanan ke kiri jalan. nasib Pakcik & ular tu tak sama2 terperanjat, kalau tidak entah dah pindah ke alam lain kot huhuhu ...

gadisBunga said...

hmm...kene jalan kaki eh. takpe! tak pon pinjam motor orang *tetibe feeling pandai bawak motor. haha!

Azizan Zolkipli said...

@gadisBunga: oooo, nak bawa motor ekk ? "baik2 cik Salmah ...", nasihat Sarip Dol, gengster Kg. Dusun kepada cik Salmah ( :

Telor Power said...

hahaha surt2 bergini sedap cari makanan laut. ada kerang tak pantai ni??

Azizan Zolkipli said...

Telor Power: bukan setakat kerang, ada siput lala dan juga paling spesel kat situ, 'mentarang' !

Telor Power said...

wah lama tak makan mentarang.....sedap buat bakar2 mentarang nie

Azizan Zolkipli said...

turun lah Sekinchan / Pantai Remis, Jeram layang mentarang tu. oklah bro, ayuh menuju kejayaan ! meh gi solat Jumaat, meh, meh ...

Amer said...

wah..cantiknya gambar ini..memang best bro pergi cycling random2 camni!

Azizan Zolkipli said...

@Amer: terima kasih saudara ! memang seronok dapat menjelajah sendiri kecantikan yang 'tersembunyi' di negara kita. pengalaman yang sangat berharga ( :