* Translation *

16 March 2012

Rumah api


Rumah api di Bukit Melawati, Kuala Selangor, Selangor
[Klik untuk pembesaran imej]


Rumah api
Menara yang berlampu untuk memberi panduan kepada kapal pada waktu malam
[Sumber: DBP]

Lighthouse/ˈlītˌhous/
A tower or other structure containing a beacon light to warn or guide ships at sea.
[Source: Google]

A tower or other structure displaying or flashing a very bright light for the guidance of ships in avoiding dangerous area, in following certain routes, etc.
[Source: Dictionary.com]

A structure (as a tower) with a powerful light that gives a continous or intermittent signal to navigators.

A lighthouse is a tower, building, or other type of structure designed to emit light from a system of lamps and lenses or, in older times, from a fire, and used as an aid to navigation for maritime pilots at sea or on inland waterways.

Lighthouses mark dangerous coastlines, hazardous shoals, reefs, safe entries to harbors, and can also assist in aerial navigation. Once widely used, the number of operational lighthouses has declined due to the expense of maintenance and replacement by modern electronic navigational devices. 
[Source: Wikipedia]

6 comments:

Telor Power said...

hahaha aku sudah sampai tempat nie....cuma misi nak kumpul gambar dan jejak setiap rumah api di setiap perairan semenanjung Malaysia belum tercapai lagi....

*baru pi 3 rumah api setakat ini

Azizan Zolkipli said...

@Telor Power: bagus tu kalau berhasrat nak pergi ke rumah api di setiap semenanjung Malaysia ni. mungkin saya pun boleh memberikan info2 kot sekadar mana yang tahu ...

gadisBunga said...

saya suka rumah api, sebab dulu masa kecik ada kamus bergambo ni. tang 'firehouse' kan dia tunjuk gambo rumah api kat atas high cliff tepi pantai, background sunset. pergh!

*soalan pakcik yang panjang lebar tu saya dah jawab dgn panjang lebar jugak kat entri terkini. :D

Telor Power said...

InsyaAllah bro....mudah2an berjaya

Azizan Zolkipli said...

@gadisBunga: Patutlah orang tu suka bebenor nengok 'sunset', rupanya sedari kecil udah disogokkan dengan benda2 semacam tu ekekekeke ...

Haaa, dah jawab ekk ? Yahoooo ! Terima kasih naaa ...

Azizan Zolkipli said...

@Telor Power: insyaAllah, didoakan kejayaan untuk kamu ...