* Translation *

05 March 2012

Minum


Membasahkan tekak di pantai Bagan Pasir, Tg. Karang, Selangor
[Klik untuk pembesaran imej]


Minum
Meneguk atau mene­lan sesuatu yang cair (air, susu, dan lain-lain)
[Sumber: DBP]

Drink /driNGk/
Take (a liquid) into the mouth and swallow. 
Synonyms with: imbibe - booze - tipple - boose
[Ref: Google]

Drinking is the act of consuming water or a beverage through the mouth.
[Ref: Wikipedia]

To swallow the contents of (a cup, glass, etc.)

 Puisi Melayu
Minum kopi taruh susu,
Kurang manis taruh gula;
Kalau ikut hawa nafsu,
Kalau tak mati separuh gila

Peribahasa Melayu
Minum air terasa duri, santap nasi terasa lilin
Maksud: Sangat bersusah hati

14 comments:

CiKPuaNLawA said...

selamat pagi pakcik...

menanguk di air keruh...
(x de kena mengena pon...)

ala..camner pakcik yg sampai dulu...
baru semalam ingat nak singgah bagan pasir...

lagi satu kan...
nape tak jumpe pakcik kat tepi2 jalan tiap kali lalu lalang balik kg...
klu tak bole ajak makan cendol...

Azizan Zolkipli said...

CiKPuaNLawA: Selamat pagi puan ! Erkkk, kenapa tiba2 ada menangguk di air keruh tu ? Dapat ikan tak ? Hehehehe ...

Biasalah, jiwa 'explorer' mesti lah kena sampai dulu. Takkan tak kenal jiwa Pakcik ni, kan kita sama2 masuk Pengakap Kelana masa zaman belajor dulu ...

Sebab Pakcik bukan selalu balik kampung naik basikal pun, kalau travel dengan basikal pun suka ikut jalan dalam. Lengang sikit tak banyak kereta ...

MnM said...

ONE LESS CAR!!! NICE... =)

Telor Power said...

hahaha zaman sekolah dulu pernah melepak sini ikut kawan balik kg dia di tg.karang.

CiKPuaNLawA said...

selamat petang pulop pakcik...

best nyer....
kalau la saya bole follow2....

ape kan daya masa tak mengizinkan...

tapikan...jom minum cendol...bole cerite2...
hehehe...
roger yee bila free..

gadisBunga said...

kete boleh lalu situ tak? teruja nak gi ni!

Azizan Zolkipli said...

hehehe ... good evening ( :

itulah, masa & keadaan tak mengizinkan ekkk.
nanti on the way balik kampung, Pakcik akan roger2 kau.
cendol area mana yang sedap tu, area Sg. Haji Dorani kah ?

Azizan Zolkipli said...

adehhhh ... ada buat benda tak baik tak masa lepak kat situ ? baik ngaku cepat !!! hahahaha ...

Azizan Zolkipli said...

boleh sesangat lah ! nanti Wakjan buatkan petanya. cuma kat area jeti sana banyak anjing suka 'usik' pengunjung, tapi jangan lari/takut pula ( :

CiKPuaNLawA said...

selamat pagi semula pakcik...hehehe

sg haji dorani cam x de cendol best..

ala kan ade cendol tepi jalan yang pemes tu...

cendol ape tah.... kat tanjong karang ke mana tah...

asal nak singgah jer mesti penuh....

sudah nyer terus jer balik...hehehe...

tak de kat situ..kat shah alam kans ade...

Azizan Zolkipli said...

selamat siang, CiKPuaNLawA !
cendol tepi jalan yang femes ?
rasanya dari kL ke Kuala Selangor, lepas sikit pada Kuala Selangor ada 'cendol durian' yang femes tu ...
tapi ... Pakcik tak makan durian huhuhu ...

Shah Alam ada, yang femes punya kat seksyen 16 tu ...

Azizan Zolkipli said...

thanks MnM ! your left brain is functioning properly. congrats !

gadisbunga said...

nak nak! tengkiu pakcik!!!

Azizan Zolkipli said...

orait, jap aaa Pakcik buatkan dulu ...
tunggguuuuuu !!!